Preventieassistente – Tandartspraktijk Galileo – Veldhoven
Tandartsenpraktijk Galileo
Uw mond, mooi en gezond!

Preventieassistente

Wat is een preventie assistente?

De preventieassistent is een tandartsassistent met aanvullende scholing. De preventieassistent verricht handelingen in de mond onder toezicht van de tandarts. Voorbeelden van werkzaamheden van de preventieassistent zijn: voorlichting mondverzorging, tandsteen verwijderen boven het tandvlees, sealen en röntgenfoto’s maken en gebitsafdrukken nemen.

Wat is sealen

Sealen (spreek uit: sielen) betekent letterlijk afdichten of verzegelen. Sealen bij de preventie assistente betekent dan ook het afdichten van groefjes en putjes in tanden en kiezen. Het sealen gebeurt met een kunststoflak.

Waarom wordt er geseald?

Sealen wordt gedaan om de de kiezen te beschermen tegen gaatjes. Bij het tandenpoetsen kunnen de haren van de borstel niet doordringen in de diepte van de groeven van kiezen. Op die plaatsen dreigen daardoor gaatjes te ontstaan. Door de diepste gedeeltes van de groeven vol te laten lopen met een kunsstof lak wordt het gemakkelijker om die kiezen te reinigen. Gaatjes krijgen daardoor minder kans.

Het is het meest zinvol om te sealen als de kiezen net zijn doorgebroken. De kiezen zijn dan het meest vatbaar en het is zeker, dat er dan geen beginnend gaatjes onder de kunststof wordt ingesloten.

De behandeling

Als eerste wordt de kies goed schoongemaakt met behulp van een borsteltje.
Om de lak goed te laten hechten in de groeven en putjes wordt het glazuur geëtst met een zure gel. Dit wordt met een spuitje aangebracht.
De gel blijft op ongeveer 20 tot 60 seconden op zijn plaats.
Daarna wordt de gel met water weggespoeld. Doordat aan de gel een blauwe kleurstof is toegevoegd, kan de preventie assistene goed zien of alle gel is verwijderd.
Nu wordt de kies goed drooggeblazen. Het glazuuroppervlak is dof geworden, doordat het bovenste laagje glazuur is opgelost en opgeruwd.
In deze fase is het erg belangrijk, dat de kies goed droog blijft. De lak zou anders niet goed hechten.
De lak wordt met een spuitje aangebracht en over de gehele kies verdeeld.
Daarna wordt de lak door middel van licht hard gemaakt.aangebracht.
En dit is het resultaat.
In de spiegel is goed te zien, dat de groeven gevuld zijn met een witte lak.
Als eerste wordt de kies goed schoongemaakt met behulp van een borsteltje. Om de lak goed te laten hechten in de groeven en putjes wordt het glazuur geëtst met een zure gel. Dit wordt met een spuitje aangebracht.

Voor- en nadelen

Het grootste voordeel van sealen is, dat kiezen veel minder gevoelig zijn geworden voor het krijgen van gaatjes. En dit zonder dat, er geboord hoeft te worden. De behandeling is dan ook volledig pijnloos.
Omdat het een zeer vriendelijke behandeling is, is het ook een goede oefening voor kinderen om te wennen aan een eventuele andere behandeling.
Echte nadelen zijn er dan ook niet, behalve, dat het nadien een beetje vies smaakt en dat het kind de mond een tijd lang open moet houden. Droog werken is namelijk essentieel.

Moeten alle kiezen bij alle kinderen worden geseald?

Nee, er wordt alleen geseald als de tandarts verwacht, dat de kans op gaatjes groot is. Die kans wordt bepaald door de diepte van de groeven, eventuele aantasting van het melkgebit en het gebruik van fluoride.