Wortelkanaalbehandeling – Tandartspraktijk Galileo – Veldhoven
Tandartsenpraktijk Galileo
Uw mond, mooi en gezond!

Wortelkanaalbehandeling

(zenuwbehandeling of endodontologische behandeling)

Een wortelkanaalbehandeling moet worden uitgevoerd wanneer er sprake is van een ontsteking in de pulpa of in of aan de wortelpunt. U hoeft hier niet altijd klachten van te hebben, maar vaak heeft u gedurende een periode last van pijn of gevoeligheid bij druk op de kies of tand of bij koude of warmte. De ontsteking kan ervoor zorgen dat de pulpa afsterft, maar kan zich ook uitbreiden naar het kaakbot, dat dan tevens ontstoken raakt. Het is noodzakelijk de pulpa en daarmee de wortelkanalen schoon te maken, om de ontsteking te doen verdwijnen en zodoende de tand of kies te behouden. Meestal voelt u niets van de behandeling omdat tevoren de kies of tand verdoofd wordt.

De kies of tand wordt met de boor geopend en de pulpa en wortelkanalen worden uitgevijld. Het is van belang het gehele wortelkanaal tot aan de punt schoon te maken (resten kunnen later wederom klachten veroorzaken). Daarom worden gedurende de behandeling röntgenfoto’s gemaakt, om de positie van de vijltjes te controleren en daarmee te controleren of de wortelpunt bereikt is. Tevens worden altijd alle wortelkanalen gereinigd,omdat nauwelijks na te gaan is welk kanaal ontstoken is en de klachten veroorzaakt. Na het reinigen van de kanalen worden deze met vulmateriaal gevuld. Soms is een tand of kies na een wortelkanaalbehandeling zodanig verzwakt dat er een kroon op het element gezet moet worden.

Niet altijd zal het mogelijk zijn een wortelkanaal-behandeling uit te voeren in een tand of kies. Het kan bijvoorbeeld erg moeilijk zijn als er reeds een wortelkanaalbehandeling is uitgevoerd en de kanalen met vulmateriaal gevuld zijn. In zo’n geval kan het zijn dat u door verwezen moet worden
naar de kaakchirurg of dat het element verwijderd moet worden.

Na de behandeling kunt u last van napijn hebben. Dit is helaas vrij gebruikelijk na een wortelkanaal-behandeling. U kunt deze pijn goed bestrijden met paracetamol volgens voorschrift, dat u zonder recept bij de drogist of apotheek kunt kopen. Soms krijgt u een recept voor een andere pijnstiller mee naar huis.

Omdat het schoonmaken van de wortelkanalen een secuur werkje is en tijdrovend kan zijn, lukt het niet altijd de behandeling in één keer af te ronden. U moet dan terugkomen. Dit is o.a. afhankelijk van het aantal kanalen in het gebitselement dat behandeld moet worden: tanden hebben meestal 1 kanaal, terwijl kiezen vaak meerdere kanalen hebben.